czwartek, 4 kwietnia 2013

Zupa fasolowa



Pyszna zupka fasolowa gotowana na wędzonych skrzydełkach z kurczaka.
Składniki:
  • 300 g wędzonych skrzydełek z kurczaka(może być też kawałek wędzonego boczku)
  • 20 dkg fasoli
  • 2 duże marchewki
  • kilka ziemniaków
  • słodka śmietanka
  • przyprawy
 Wykonanie:
Fasolę moczymy dzień wcześniej, zmieniając kilka razy wodę.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.

Do 3,5 litrowego garnka wlewamy wodę, wkładamy do niej fasolę, skrzydełka,marchewki i przyprawy: ze dwa ziela angielskie, liść laurowy, pieprz,sól,majeranek. Całość gotujemy.
Gdy fasola będzie miękka wrzucamy ziemniaki i gotujemy dalej do ich miękkości.
Nabieramy do szklanki trochę wywaru dodajemy śmietankę i mieszamy.Jeżeli się nie zważy wlewamy do zupy i jeszcze raz możemy doprawić przyprawami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz