wtorek, 2 kwietnia 2013

Rosołek




Domowy rosołek na 3,5 litrowy garnek.
Składniki:
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki(korzeń)
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól 
 












Wykonanie:
Do garnka z zimną wodą wkładamy oczyszczone ze skórek czy piór mięso i gotujemy.
Gdy się zacznie gotować zbieramy szumowiny. Zmniejszamy ogień tak by wywar delikatnie bulgotał.
Wrzucamy wszystkie obrane i pokrojone warzywa.

Dodajemy liść laurowy, z 3 ziarna ziela angielskiego, 2 kulki pieprzu, sól i dalej delikatnie gotujemy co najmniej godzinę  do dwóch.
Dodając do rosołku przecieru pomidorowego będziemy mieli pyszną zupkę pomidorową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz