Nie za słodka przekąska dla dużych i małych z mleka w proszku. Przepis na średniej wielkości blaszkę.Przepis na ten puszysty biszkopt idealny jest do przekładania innymi masami.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao( kakao rozpuszczalne też może być tylko trzeba dać go więcej)
- pół szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- kostka margaryny
- 2 szklanki mleka w proszku(może być też mleko dla dzieci tale nie dla alergików bo te wyzwala w tym placku gorycz)
- czekolada mleczna
- 5 łyżek mleka
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać.Następnie dodajemy żółtka.Później na przemian dajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość wymieszać.
Wlać do formy wysmarowanej margaryną i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 25 minut.
Mleko gotujemy z cukrem i cukrami waniliowymi.Studzimy.
Miękka margarynę ucieramy na gładką masę, dodajemy ostudzone mleka z cukrami i mleka w proszku.
Czekoladę łamiemy i z mlekiem roztapiamy na małym palniku ciągle mieszając.Studzimy.
Biszkopt kroimy na dwie warstwy,przekładamy masą mleczną i polewamy polewą.
Wkładamy do lodówki na jakiś czas.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz