środa, 3 kwietnia 2013

Milky way


Nie za słodka przekąska dla dużych i małych z mleka w proszku. Przepis na średniej wielkości blaszkę.Przepis na ten puszysty biszkopt idealny jest  do przekładania innymi masami.

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao( kakao rozpuszczalne też może być tylko trzeba dać go więcej)
Masa mleczna:
  • pół szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • kostka margaryny
  • 2 szklanki mleka w proszku(może być też mleko dla dzieci tale nie dla alergików bo te wyzwala w tym placku gorycz)
Polewa:
  • czekolada mleczna
  • 5 łyżek mleka
Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać.Następnie dodajemy żółtka.Później na przemian dajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość wymieszać.

Wlać do formy wysmarowanej margaryną i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 25 minut.
Mleko gotujemy z cukrem i cukrami waniliowymi.Studzimy.

 Miękka margarynę ucieramy na gładką masę, dodajemy ostudzone mleka z cukrami i mleka w proszku.
Czekoladę łamiemy i z mlekiem roztapiamy na małym palniku ciągle mieszając.Studzimy.

Biszkopt kroimy na dwie  warstwy,przekładamy masą mleczną i polewamy polewą.

Wkładamy do lodówki na jakiś czas.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz