wtorek, 23 kwietnia 2013

Makowiec


Ten przepis mam od mojej mamy.Kojarzy mi się z czasami dzieciństwa gdzie zawsze przed świętami pomagałam przy jego przyrządzaniu.Czuć w nim bakalie a nie suche ciasto.Dla nie ma lepszego makowca!
Składniki:
  • 0,5 kg maku (sparzyć i 2 razy zmielić)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 30 dkg startych jabłek
  • 6 łyżek kaszki manny
  • 5 - 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła roślinnego
  • olejek migdałowy
  • bakalie: orzechy , wiórki kokosowe, rodzynki itp.
Wykonanie:
Przygotowujemy sobie bakalie. Orzechy obieramy ze skórki i siekamy. Rodzynki sparzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mak, kaszę mannę, starte jabłka, proszek do pieczenia, bakalie i mieszamy.
Na koniec dodajemy ubitą pianę.Dokładnie mieszamy.
Pieczemy 45 minut.
Ciasto można polać lukrem.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz