Ten przepis mam od mojej mamy.Kojarzy mi się z czasami dzieciństwa gdzie zawsze przed świętami pomagałam przy jego przyrządzaniu.Czuć w nim bakalie a nie suche ciasto.Dla nie ma lepszego makowca!
Składniki:
- 0,5 kg maku (sparzyć i 2 razy zmielić)
- 1,5 szklanki cukru
- 30 dkg startych jabłek
- 6 łyżek kaszki manny
- 5 - 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła roślinnego
- olejek migdałowy
- bakalie: orzechy , wiórki kokosowe, rodzynki itp.
Przygotowujemy sobie bakalie. Orzechy obieramy ze skórki i siekamy. Rodzynki sparzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mak, kaszę mannę, starte jabłka, proszek do pieczenia, bakalie i mieszamy.
Na koniec dodajemy ubitą pianę.Dokładnie mieszamy.
Pieczemy 45 minut.
Ciasto można polać lukrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz