czwartek, 4 kwietnia 2013

Cielak


Super połączenie tradycyjnego murzynka z sernikiem.Dobrze smakuje i wygląda.
Składniki:
Masa murzynkowa:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa sernikowa:
  • 2 kostki twarogu
  • 3żółtka( białka ubić i włożyć na koniec)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Zaczynamy od masy murzynkowej gdzie wszystkie składniki wkładamy do miski i mikserujemy.

Wlewamy je do wysmarowanej tłuszczem blachy.

Twaróg kruszymy i ubijamy z żółtkami i cukrem.
Następnie stopniowo dodajemy margarynę, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną.Na koniec do masy delikatnie dodajemy białka.

 Masę serową wkładamy łyżką na  murzynkową masę tworząc ciapki.
Pieczemy w około 170 stopniach 45 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz