Zawsze myślałam, że krokiety to trudna potrawa. Robiłam je pierwszy raz i myślę, że mi wyszły bardzo dobrze.Bardzo zasmakowały mojemu chłopakowi. Zrobiłam od razu większą ilość i zamroziłam na kilka obiadów.
Krokiety
Składniki:
- naleśniki(z przepisu na cienkie naleśniki ale bez cukru i olejków)
- 30 dkg kapusty kiszonej
- 30 dkg pieczarek
- jajka
- bułka tarta
- przyprawy:ziele angielskie,liść laurowy, pieprz, sól
Robimy ciasto na naleśniki i smażymy je.
Kapustę kiszoną wkładamy do garnka z przyprawami i gotujemy do miękkości.
Studzimy i kroimy na mniejsze części.
Pieczarki kroimy i przesmażamy na patelni na maśle lub margarynie z kostki.
Dorzucamy je do kapusty i mieszamy.
Na każdy naleśnik na środek kładziemy nasz farsz i ja zawijałam w sposób następujący: zaczęłam od położenia do środka dołu krokieta, później najpierw jeden bok i drugi, na koniec góra.
Mi wyszło 14 krokietów.
Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku i bułce tartej i smażymy.
Ja do krokietów zrobiłam ziemniaczki z sosikiem pieczarkowym.
Sos pieczarkowy
Składniki :
- 30 dkg pieczarek
- masło lub margaryna do smażenia
- śmietana słodka
- przyprawy : sól, pieprz, przyprawa warzywna.
Pieczarki kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy wody i przyprawy i dusimy jakiś czas. \na koniec dolewamy śmietanki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz