Witam na moim blogu. Moją przygodę z gotowaniem rozpoczęłam całkiem niedawno.Przepisy, które tu znajdziecie są z różnych źródeł: od znajomych, rodziny,z internetu,gazet i nie mam zamiaru przypisywać sobie ich autorstwa.Będę gotowała, piekła i stworzę swoją podręczną książkę kucharską.Mam nadzieje,że mój blog pomoże innym osobom rozpoczynającym bądź doskonalącym sztukę gotowania. Liczę na wasze komentarze z poradami jak ulepszyć zamieszczone przeze mnie przepisy.
poniedziałek, 1 kwietnia 2013
Przecier pomidorowy
Na pomysł by zrobić swój przecier pomidorowy wpadłam mając nadmiar pomidorów. Nie chciałam by się popsuły ale też nie miałam ochoty wiecznie ich jeść.
Jedyne składniki to pomidory. Im więcej tym lepiej przecież nie ma sensu robić przecieru z np. dwóch pomidorów.
Wykonanie:
Z pomidorów należy wykroić zielona część i pokroić je w kostkę.
Włożyć je do garnka i wstawić na średni ogień. Gdy pomidory zmiękną troszkę ugniatamy je tłuczkiem by szybciej się ugotowały.Powinna się z nich zrobić miękka pacia.
Następnie przecedzamy je przez durszlak lub sitko by pozbyć się skórek i nasionek ze środka.
Skórki wyrzucamy a nasz przecier wlewamy do słoików.
Można słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić.
Ja dla pewności wkładam je do garnka z wodą i gotuję na średnim ogniu tak jak przetwory kilkanaście minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz