poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Przecier pomidorowy


Na pomysł by zrobić swój przecier pomidorowy wpadłam mając nadmiar pomidorów. Nie chciałam by się popsuły ale też nie miałam ochoty wiecznie ich jeść.
Jedyne składniki to pomidory. Im więcej tym lepiej przecież nie ma sensu robić przecieru z np. dwóch pomidorów.
Wykonanie:
Z pomidorów należy wykroić zielona część i pokroić je w kostkę.
Włożyć je do garnka i wstawić na średni ogień. Gdy pomidory zmiękną troszkę ugniatamy je tłuczkiem by szybciej się ugotowały.Powinna się z nich zrobić miękka pacia.

Następnie przecedzamy je przez durszlak lub sitko by pozbyć się skórek i nasionek ze środka.
Skórki wyrzucamy a nasz przecier wlewamy do słoików.
Można słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić.
Ja dla pewności wkładam je do garnka z wodą i gotuję na średnim ogniu tak jak przetwory kilkanaście  minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz