czwartek, 30 maja 2013

Żurek


Szybka i smaczna zupka. 
Składniki:
  • kilka ziemniaków
  • jajka
  • żurek w butelce lub torebkach
  • kiełbasa
  • cebula
  • przyprawy: ziele angielskie,liść laurowy
Wykonanie:
Kroimy kiełbasę i cebulę w kostkę  i podsmażamy na patelni.
Obieramy i kroimy ziemniaki  w kostkę, wrzucamy do garnka, wlewamy wody, dodajmy przyprawy i gotujemy kilka minut.
 Dodajemy kiełbasę z cebulka i gotujemy dalej do miękkości ziemniaków.
Wlewamy żurek z butelki lub robimy żurek z proszku.Można jeszcze doprawić zupkę do smaku.
Wlewamy na ugotowane i pokrojone na talerzu jajka.
Smacznego!!!

czwartek, 16 maja 2013

Orzechowiec


Przepis na ten placek mam od niedawna. Mając w domu trochę orzechów zmuszona byłam coś z nimi zrobić by ich nie zmarnować. Najlepsze w tym cieście jest połączenie konfitury z masą budyniową.Polecam ten placek każdemu. Najlepiej się go je po 2 dniach.
Składniki:

Ciasto(mała kwadratowa blacha):
  • pół szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Masa orzechowa:
  • 2 szklanki orzechów włoskich obranych i posiekanych
  • 1/3 kostki margaryny
  • 2 łyżki miodu
  •  4 łyżki cukru
Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g margaryny
  • konfitura ( ja najlepiej wolę truskawkową albo wiśniową)
Wykonanie:
 Zagnieść ciasto z podanych składników i podzielić na dwie części. Wyłożyć pierwszą z nich na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w nagrzanym  do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.Ostudzić.
Roztopić masło z miodem i cukrem do momentu roztopienia cukru.Dodać orzechy i jeszcze chwilę gotować ciągle mieszając.
Blachę ponownie wyłożyć papierem i rozłożyć na niej drugą część ciasta a na nią wylać masę orzechową i piec tak jak pierwszą część.
W szklance mleka rozprowadzić budynie z mąką.Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać roztwór ze szklanki i jeszcze gotować aż zgęstnieje. Ostudzić. Ubić na gładką masę dodając margarynę.
Pierwszy placek smarujemy konfiturą. Na to wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim plackiem z masą orzechową.
Smacznego!







środa, 8 maja 2013

Potrawka z kapusty pekińskiej,cukini i kiełbasy


Danie mojego autorstwa. Potrawka wymyślona by wykorzystać składniki z lodówki :-)
Składniki:
  • kapusta pekińska
  • cukinia
  • jedna długa lub dwie mniejsze kiełbasy
  • dwie papryki
  • dwie kostki rosołowe
  • trzy marchewki
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy : sól, pieprz, ostra papryka, bazylia
Wykonanie:
Kapustę siekamy.Kiełbasę i resztę warzyw kroimy w kostkę.
Podsmażamy kiełbasę.Do garnka wkładamy kapustę, zalewamy wodą i wrzucamy kostki rosołowe. Chwilkę gotujemy , wrzucamy warzywka, przyprawy i kiełbasę.Gotujemy do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy i znów doprawiamy.
Smacznego!

poniedziałek, 6 maja 2013

Ciasteczka


Super zajęcie dla rodziców z dziećmi. Rozwija kreatywność i przynosi wiele zabawy.
Składniki:
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki cukru
  • jajko
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szklanka mąki pszennej
Wykonanie:
Rozcieramy margarynę z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i cukier waniliowy.
Stopniowo dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką powierzchni na grubość  około 3-4 cm.
Wycinamy różnego rodzaju ciasteczka i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce .
Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasteczka można udekorować różnymi posypkami lub lukrami.
Smacznego!