niedziela, 28 kwietnia 2013

Zupa pieczarkowa


Bardzo lubię tą zupkę.
Składniki:
  • 30 dkg pieczarek
  • słodka śmietana
  • mąka
  • makaron 
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do potraw.
Wykonanie:
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle aż się zarumienią.
Do garnka wlewamy wodę , wkładamy podsmażone pieczarki, dodajemy przyprawy i gotujemy.
W międzyczasie gotujemy makaron.
Gdy zupka będzie już dobra w szklance mieszamy wodę z mąką i wlewamy do zupki i mieszamy.
Następnie wlewamy śmietankę i ponownie doprawiamy.
Smacznego!

sobota, 27 kwietnia 2013

Kurczak z ananasem


Na pomysł tej potrawki wpadłam pewnego wieczora. Mając w lodówce piersi z kurczaka, paprykę dokupiłam ananasa i wyszło smacznie.
Składniki:
  • jedna,dwie piersi z kurczaka
  • ananas z puszki
  • dwie papryki(najlepiej  ze względów estetycznych w różnych kolorach)
  • cebula
  • przyprawa curry
  • słodka śmietana
  • limonka
  • ryż
Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę polewamy łyżką oleju i wsypujemy trochę przyprawy curry.Odstawiamy do lodówki.
Ananasa odsączamy przy czym zostawiamy płyn a następnie kroimy w kostkę.
Cebulę i papryki kroimy w kostkę i podsmażamy.
Piersi wkładamy do woka i podsmażamy. Dodajemy ananas i trochę soku i dalej smażymy. Następnie dodajemy paprykę z cebulką i wlewamy trochę wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu.
Gdy wszystkie składniki będą dobre wlewamy śmietankę, trochę soku z limonki i doprawiamy curry.
W międzyczasie gotujemy ryż.
Smacznego!

wtorek, 23 kwietnia 2013

Makowiec


Ten przepis mam od mojej mamy.Kojarzy mi się z czasami dzieciństwa gdzie zawsze przed świętami pomagałam przy jego przyrządzaniu.Czuć w nim bakalie a nie suche ciasto.Dla nie ma lepszego makowca!
Składniki:
  • 0,5 kg maku (sparzyć i 2 razy zmielić)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 30 dkg startych jabłek
  • 6 łyżek kaszki manny
  • 5 - 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła roślinnego
  • olejek migdałowy
  • bakalie: orzechy , wiórki kokosowe, rodzynki itp.
Wykonanie:
Przygotowujemy sobie bakalie. Orzechy obieramy ze skórki i siekamy. Rodzynki sparzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mak, kaszę mannę, starte jabłka, proszek do pieczenia, bakalie i mieszamy.
Na koniec dodajemy ubitą pianę.Dokładnie mieszamy.
Pieczemy 45 minut.
Ciasto można polać lukrem.
Smacznego!!!

sobota, 20 kwietnia 2013

Krokiety z kapustą i grzybami z ziemniakami i sosem pieczarkowym


Zawsze myślałam, że krokiety to trudna potrawa. Robiłam je pierwszy raz i myślę, że mi wyszły bardzo dobrze.Bardzo zasmakowały mojemu chłopakowi. Zrobiłam od razu większą ilość i zamroziłam na kilka obiadów.
Krokiety
Składniki:
  • naleśniki(z przepisu na cienkie naleśniki ale bez cukru i olejków)
  • 30 dkg kapusty kiszonej
  • 30 dkg pieczarek
  • jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy:ziele angielskie,liść laurowy, pieprz, sól
Wykonanie:
Robimy ciasto na naleśniki i smażymy je.

Kapustę kiszoną wkładamy do garnka z przyprawami i gotujemy do miękkości.
Studzimy i kroimy na mniejsze części.
Pieczarki kroimy i przesmażamy na patelni na maśle lub margarynie z kostki.
Dorzucamy je do kapusty i mieszamy.

Na każdy naleśnik na środek kładziemy  nasz farsz i ja zawijałam w sposób następujący: zaczęłam od położenia do środka dołu krokieta, później najpierw jeden bok i drugi, na koniec góra.
Mi wyszło 14 krokietów.
Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku i bułce tartej i smażymy.

Ja do krokietów zrobiłam ziemniaczki z sosikiem pieczarkowym.

Sos pieczarkowy
Składniki :
  • 30 dkg pieczarek
  • masło lub margaryna do smażenia
  • śmietana słodka
  • przyprawy : sól, pieprz, przyprawa warzywna.
Wykonanie:
Pieczarki kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy wody i przyprawy i dusimy jakiś czas. \na koniec dolewamy śmietanki.
Smacznego! 


niedziela, 14 kwietnia 2013

Banany w sezamie


Szybka i smaczna przekąska. Uwielbiam banany w sezamie.Najlepsze są na ciepło.
Składniki:
  • 4 banany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  •  pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki sezamu
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Banany obieramy i kroimy na kilka części.
Mąkę,sodę i cukier mieszamy ze sobą.Dodajemy jajko, wodę i mieszamy.Na koniec dodajemy sezam.
Każdą część bananów maczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy.
Smacznego!

środa, 10 kwietnia 2013

Zupka kurpiowska


Doskonałe połączenie smaków zupy z kapusty i pomidorowej.
Składniki:
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • pęczek włoszczyzny
  • mała główka kapusty białej
  • 1 cebula
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy.Warzywa oprócz marchewki obieramy, zalewamy co najmniej litrem zimnej wody.Dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy około 40 minut.
Po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę.

Na maśle przesmażamy startą na tarce marchew i posiekaną cebulę.

Gdy kapusta będzie miękka wyjmujemy ćwiartkę kurczaka z włoszczyzną  a dodajemy marchew z cebulą.Gotujemy chwilkę i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Surówka z kiszonej kapusty,marchwi i jabłek


Szybka i smaczna.Przepis na tą surówkę mam od mojej mamy.Jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs (U mnie na zdjęciu jako dodatek do mięsa hamburgerowego).
Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 3 jabłka
  • 40 gram kapusty kiszonej
  • olej
  • cukier

Wykonanie:
Kapustę kroję na mniejsze nitki. Jabłka i marchewki obieram ze skórek i ścieram na tarce.

Wszystko razem mieszam.Doprawiam olejem i cukrem.U mnie wystarczyło po pięć łyżek oleju i cukru.
Mieszam wszystko i wkładam do lodówki.

Smacznego!

niedziela, 7 kwietnia 2013

Tort



Dobry tort domowej roboty nie jest taki prosty.Biszkopt powinien być puszysty i nie opaść a krem gęsty i z małym dodatkiem margaryny. Będąc dzieckiem zdarzało mi się jeść torty, w których strasznie czuć było margarynę dlatego jestem wyczulona na tym punkcie i długo szukałam odpowiedniego przepisu na masę kremową.
Składniki:
Masa kremowa:
  • 5 budyni(u mnie waniliowe)
  • 1,25 litra mleka
  • pól kostki margaryny
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
 
Dodatkowo:
  • ozdoby do tortów
Wykonanie:
Gotujemy litr mleka, w osobnym naczyniu pozostałe mleko mieszamy z budyniami i 10 łyżkami cukru i dodajemy do gotującego mleka. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Studzimy.

Mikserem mieszamy masę i dodajemy margarynę i mieszamy na gładką masę.
Białka oddzielamy od żółtek. Do ubitych białek  z cukrem waniliowym i  cukrem dodają stopniowo żółtka, obie mąki i na najmniejszych obrotach mieszam. Całość przekładamy  do wysmarowanej margaryną tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut.

Po wystygnięciu biszkopt kroimy na 3 warstwy. Na każdą z nich kładziemy i rozsmarowujemy na warstwie część masy budyniowej.tak postępujemy z każdą warstwą oraz bokami torcika. Na koniec rękawem cukierniczym ozdabiamy wierzch torta i możemy na nim umieścić inne ozdoby.

czwartek, 4 kwietnia 2013

Zupa fasolowa



Pyszna zupka fasolowa gotowana na wędzonych skrzydełkach z kurczaka.
Składniki:
  • 300 g wędzonych skrzydełek z kurczaka(może być też kawałek wędzonego boczku)
  • 20 dkg fasoli
  • 2 duże marchewki
  • kilka ziemniaków
  • słodka śmietanka
  • przyprawy
 Wykonanie:
Fasolę moczymy dzień wcześniej, zmieniając kilka razy wodę.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.

Do 3,5 litrowego garnka wlewamy wodę, wkładamy do niej fasolę, skrzydełka,marchewki i przyprawy: ze dwa ziela angielskie, liść laurowy, pieprz,sól,majeranek. Całość gotujemy.
Gdy fasola będzie miękka wrzucamy ziemniaki i gotujemy dalej do ich miękkości.
Nabieramy do szklanki trochę wywaru dodajemy śmietankę i mieszamy.Jeżeli się nie zważy wlewamy do zupy i jeszcze raz możemy doprawić przyprawami.
Smacznego!

Cielak


Super połączenie tradycyjnego murzynka z sernikiem.Dobrze smakuje i wygląda.
Składniki:
Masa murzynkowa:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa sernikowa:
  • 2 kostki twarogu
  • 3żółtka( białka ubić i włożyć na koniec)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Zaczynamy od masy murzynkowej gdzie wszystkie składniki wkładamy do miski i mikserujemy.

Wlewamy je do wysmarowanej tłuszczem blachy.

Twaróg kruszymy i ubijamy z żółtkami i cukrem.
Następnie stopniowo dodajemy margarynę, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną.Na koniec do masy delikatnie dodajemy białka.

 Masę serową wkładamy łyżką na  murzynkową masę tworząc ciapki.
Pieczemy w około 170 stopniach 45 minut.



środa, 3 kwietnia 2013

De volaille ze schabu


Fajny pomysł na dodatek do obiadu. Najlepszy jest roztopiony ser wypływający ze środka.
Składniki:
  • pół kilograma schabu
  • jajka 
  • bułka tarta
  • kilka plasterków sera zółtego
  • przyprawy: sól,pieprz, ja dodaje jeszcze curry
Wykonanie:
Schab kroimy na plastry i rozbijamy cieniej niż na kotlety schabowe.
Na każdy kotlet nakładamy plaster sera żółtego zawiniętego w rulonik i składamy w kopertę.


Szykujemy panierkę do kotlecików rozbijając jajka z przyprawami i bułkę tartą.

Kopertowe kotleciki obtaczamy w bułce tartej, następnie w jajku i znów w bułce.
Smażymy na rozgrzanej margaryną patelni i smażymy z każdej strony na rumiany kolor.
Smacznego!

Milky way


Nie za słodka przekąska dla dużych i małych z mleka w proszku. Przepis na średniej wielkości blaszkę.Przepis na ten puszysty biszkopt idealny jest  do przekładania innymi masami.

Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao( kakao rozpuszczalne też może być tylko trzeba dać go więcej)
Masa mleczna:
  • pół szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • kostka margaryny
  • 2 szklanki mleka w proszku(może być też mleko dla dzieci tale nie dla alergików bo te wyzwala w tym placku gorycz)
Polewa:
  • czekolada mleczna
  • 5 łyżek mleka
Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać.Następnie dodajemy żółtka.Później na przemian dajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość wymieszać.

Wlać do formy wysmarowanej margaryną i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 25 minut.
Mleko gotujemy z cukrem i cukrami waniliowymi.Studzimy.

 Miękka margarynę ucieramy na gładką masę, dodajemy ostudzone mleka z cukrami i mleka w proszku.
Czekoladę łamiemy i z mlekiem roztapiamy na małym palniku ciągle mieszając.Studzimy.

Biszkopt kroimy na dwie  warstwy,przekładamy masą mleczną i polewamy polewą.

Wkładamy do lodówki na jakiś czas.

Smacznego!


Zupa brokułowa


Pyszna i szybka zupka brokułowa na 3.5 litrowy garnek. Ja i moja rodzina ją uwielbiamy.
Składniki:
  • brokuł
  • 2-3 marchewki
  • kilka ziemniaków
  • słodka śmietanka
  • kostki rosołowe
  • przyprawy: do zup,sól,pieprz
Wykonanie:
Do garnka nalewam 2 litry wody, zagotowuje i wrzucam 2 kostki rosołowe.Mieszam.
W międzyczasie kroje brokuł na mniejsze gałązki, marchew i ziemniaki obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Wrzucam  do garnka brokuła z marchewką. i gotuję jakiś czas. Później dodaję ziemniaki.
Całość gotuję do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie.
Zupkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą do zup. Nabieramy trochę zupki do szklanki i dodajemy śmietanki i mieszamy.Jeżeli śmietanka się nie zważy wlewamy do zupki i mieszamy.
Smacznego!

wtorek, 2 kwietnia 2013

Rosołek




Domowy rosołek na 3,5 litrowy garnek.
Składniki:
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki(korzeń)
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól 
 












Wykonanie:
Do garnka z zimną wodą wkładamy oczyszczone ze skórek czy piór mięso i gotujemy.
Gdy się zacznie gotować zbieramy szumowiny. Zmniejszamy ogień tak by wywar delikatnie bulgotał.
Wrzucamy wszystkie obrane i pokrojone warzywa.

Dodajemy liść laurowy, z 3 ziarna ziela angielskiego, 2 kulki pieprzu, sól i dalej delikatnie gotujemy co najmniej godzinę  do dwóch.
Dodając do rosołku przecieru pomidorowego będziemy mieli pyszną zupkę pomidorową.

Potrawka z kurczaka a 'la spaghetti


Potrawka mojego pomysłu. Fajne połączenie piersi z kurczaka z papryką ,cebulką  i makaronem spaghetti w sosiku pomidorowym.
Składniki:
  • dwie piersi z kurczaka
  • dwie cebulki
  • jedna lub jak u mnie kilka papryk
  • własny przecier pomidorowy lub koncentrat pomidorowy
  •  masło w kostce lub margaryna do podsmażenia cebulki
  • makaron spaghetti
  • przyprawy: papryka ostra, przyprawa do taco, suszona bazylia i tymianek
Wykonanie:
Cebulkę zeszklić na małym ogniu.
Kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miseczki, dodać łyżkę oleju i przyprawy. U mnie szczypta papryki ostrej i przyprawy do taco ale mogą być inne przyprawy do mięs.Tak przygotowane piersi wstawić chociaż  na pół godzinki do lodówki.
Następnie kurczaka wraz z marynatą w której był wkładamy do woka i smażymy na najmniejszym ogniu kilka minut.

Dodajemy zeszkloną cebulkę i paprykę( u mnie mrożona) i prużymy pod przykryciem aż papryka zmięknie.W razie potrzeby można dodać łyżkę czy dwie wody.W między czasie gotujemy makaron spaghetti.

Po tym czasie dodać przecier pomidorowy lub koncentrat pomidorowy rozmieszany w kilku łyżkach wody.
Dalej prużymy aż masa zgęstnieje.Dodajemy przyprawy u mnie: suszone dwie szczypty bazylii, szczypta tymianku.

Nakładamy na talerz makaron i na niego nakładamy mięsną masę.
Smacznego!

Różowy serniczek


Doskonały placek na urodzinowe przyjęcia dziecięce jak i dla dorosłych.Dodając do masy serowej inne kolory budyniu otrzymujemy inne kolory placka takie jak czarny, żółty.
Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka(białka zostawiamy do piany)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
Masa serowa:
  • 70 dkg twarogu
  • 1 budyń malinowy lub wiśniowy
  • 1 całe jajko i dwa żółtka(białka zostawiamy na pianę)
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
Pianka:
  • białka  od pozostałych warstw
  • pół szklanki cukru
  • kisiel wiśniowy lub truskawkowy
Wykonanie:
Z podanych składników ręcznie zagniatamy ciasto. Całą blachę smarujemy margaryna. Zagniecionym ciastem obklejamy dno i boki blachy.

Mikserem rozdrabniamy ser.Dodajemy cukier później jajka i budyń i dalej ubijamy. Zmniejszmy obroty miksera na najmniejsze i stopniowo dodajemy mleko.Na koniec dodajemy olej. Wlewamy masę do obklejonej ciastem blachy i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut.

Pod koniec pieczenia ubijamy pianę z białek , dodajemy cukier i na końcu kisiel.

Nakładamy na upieczony placek i wstawiamy jeszcze na około 10 minut do piekarnika.

Smacznego!